19 Oct 2012

Rohingya. (Situasi 20)

Bismilahhirahmanirahim...

Salam sejahtera buat pembaca blog sekalian...

Hari ini saya berpeluang untuk mendengar serba sedikit ceramah kemanusiaan tentang peristiwa wilayah bergolak di Myanmar iaitu mengenai kaum Rohingya. Pergolakan yang berlaku di wilayah Arakhan ini bolehlah saya simpulkan berlaku kerana dasar pemerintah negara tersebut sendiri yang mengatakan bahawa penduduk Rohingya bukan warganegara. Hal menjadi bertambah buruk apabila pemerintah dan pihak berkuasa di negara tersebut dipercayai melakukan usaha besar-besaran untuk menghapuskan etnik Rohingya. Hidup penduduk Rohingya menjadi sangat sengasara. Pembunuhan menjadi perkara lazim di sana. Kematian dianggarkan melebihi daripada apa yang dilaporkan. Penduduk yang ingin menyelamatkan diri terpaksa menggadaikan nyawa menjadi pelarian dinegara-negara lain yang berdekatan.

    Apa yang jelas dalam pergolakan ini adalah isu agama. Agama Islam begitu dimusuhi dan di benci semenjak peristiwa serangan PWTC Amerika Syarikat. Islam dituduh menjadi perancang kejadian yang mengorbankan bertaus-ratus nyawa pada ketika itu. Namun sejak beberapa tahun kebelakangan ini pembongkaran demi pembongkaran yang dilakukan menunjukkan bahawa peristiwa berdarah tersebut didalangi oleh pihak dalaman negara tersebut sendiri.Pertelingkahan agama yang dikatakan menjadi punca utama.

Pelarian Rohingya yang terpaksa menggadaikan nyawa mereka meredah lautan.


Mangsa korban penghapusan etnik.

   Perasaaan sebak tidak dapat ditahan apabila melihat gambar-gambar mangsa yang menjadi korban akibat pertelingkahan agama ini. Betapa beruntungnya masyarakat Islam di Malaysia. Tidak berlaku pertelingkahan agama dan hidup dalam aman dan rukun. Peristiwa seperti ini seharusnya memberi pengajaran dan peringatan kepada kita agar menghargai keamanan yang kita miliki. Pertelingkahan tidak membawa sebarang keuntungan dan manfaat tetapi lebih mendatangkan berjuta kesengsaraan kepada yang mengalaminya.

SEKIAN...

18 Oct 2012

Di Mana Kemelayuannya? (Situasi 19)

Bismilahirahmanirahim...

Salam sejahtera buat pembaca blog sekalian...

Kemelayuan... apa itu Kemelayuan? Apakah ciri-ciri  "Melayu"? Apakah yang melambangkan tentang "Melayu"? Bagaimana yang bernama "Melayu" itu? Siapakah "Melayu"? 

Semua persoalah ini terdetik di benak fikiran saya saat menghadiri suatu majlis yang bertemakan "Kemelayuan". Apa yang mengecewakan saya, pihak penganjur sendiri yang menyediakan tema, namun sayang seribu kali sayang, muzik dan tarian Korea yang menjadi santapan mata. Sepanjang jam pertama majlis berlangsung saya dan hadirin dihidangkan dengan persembahan muzik dan tarian Korea. Tayangan montaj juga amat mengecewakan. Dan perkara yang paling mengecewakan lagi penganjur adalah pelajar Bahasa Melayu sendiri.

    Bukanlah saya hendak mengaibkan atau menjatuhkan maruah sesiapa, namun saya melihat arah tuju majlis yang kelihatan tidak menarik perhatian hadirin. Namun kekecewaan saya terubat apabila masih ada pelajar Bahasa Melayu yang membuat persembahan yang benar-benar menepati tema "Kemelayuan". 
 
    Saya cuba untuk berfikir secara positif, mungkin kerana pengaruh muzik Korea yang begitu kuat menyebabkan kadang-kala kita tidak perasan yang kita sudah melebihi batasan Melayu. Semakin lama semakin pudar ciri-ciri Melayu apabila kita sebagai orang Melayu sendiri mengetepikan budaya kita dan lebih memilih budaya luar untuk diamalkan. Namun adakah benar petikan kata-kata Hang Tuah "takkan Melayu hilang di dunia?"


SEKIAN...
   

17 Oct 2012

Serupa Tapi Tak Sama! (Situasi 18)

Bismilahhirahmannirahim...

Salam sejahtera buat pembaca blog sekalian...

Bahasa Melayu merupakan bahasa yang pernah menjadi bahasa pengantara terbesar sewaktu zaman kegemilangan  Alam Melayu pada suatu masa dahulu. Penggunaan bahasa Melayu kini hanya meluas digunakan di Malaysia, Indonesia dan Brunei. Bahasa Melayu yang kita gunakan di Malaysia sekarang menjadi bahasa kebangsaan negara.

Walaupun kita menggunakan bahasa yang sama, namun masih ada sebahagian istilah yang berbeza digunakan. Sebagai contoh, istilah gula-gula di Semenanjung Malaysia merujuk kepada makanan ringan yang dibungkus dalam bungkusan kecil. Namun sebahagian Semenanjung Malaysia seperti Kelantan menggunakan istilah coklat bagi merujuk makanan ringan ini. Bagi mereka yang di Sabah atau Sarawak pula ada yang menyebutnya dengan panggilan gula batu. Jika di Semenanjung, gula batu merujuk kepada antonim kepada gula halus.

Coklat

Gula-gula

Gula-gulaGula halus.

Gula batu.


Di Indonesia pula perkataan speda digunakan bagi merujuk basikal. Basikal di Malaysia juga turut mempunyai panggilan lain. Rujuk entri di sini. Perkataan koran bagi merujuk surat khabar.

Istilah hormat bagi lelaki di Indonesia ialah bapak, berbeza dengan Malaysia yang menggunakan istilah encik atau tuan. Istilah bapak di Malaysia merujuk kepada ayah atau bapa kepada seseorang. Hal ini menunjukkan walaupun kita memiliki rumpun bahasa yang sama, namun sebahagian istilah yang digunakan adalah berbeza. 

SEKIAN...16 Oct 2012

Kecewa. (Situasi 17)

Bismilahhirahmanirahim...

Salam sejahtera buat pembaca blog sekalian...

Kisah situasi pada hari ini masih lagi mengenai Persidangan Antarabangsa Memartabatkan bahasa Melayu. Namun hari ini lebih kepada kekecewaan yang dialami oleh kami sebagai ahli jawatankuasa pelaksana majlis besar ini. Apa yang kami begitu kecewa ialah terhadap kehadiran pelajar dalam memberi sokongan terhadap persidangan ini. Jumlah yang hadir untuk mendengar sesi pembentangan terlalu sedikit. Sambutannya tidak semeriah sewaktu hari pertama. Namun kami juga menyedari mutu persembahan pembentangan yang kurang menarik perhatian audiens juga menjadi salah satu faktor yang menyebabkan bilangan pelajar yang hadir memberi sokongan semakin merosot bilangannya.


Kuantiti kerusi yang melebihi kuantiti audiens yang hadir.

Meja urusetia yang lenggang.


Saya tidak menyalahkan mana-mana pihak. Namun seharusnya dalam usaha seperti ini, masing-masing perlu sedar tentang kepentingan untuk turut hadir dalam majlis ini dalam menjaga nama baik universiti kerana hal ini melibatkan imej UPSI kerana majlis ini turut dihadiri oleh peserta luar. Saya percaya jika mutu pembentangan lebih menarik sudah pasti sambutan yang lebih menggalakkan akan diterima. 

SEKIAN...

15 Oct 2012

Bahasa Warisan Bangsa. (Situasi 16)

Bismillahirahmanirahim...

Selamat sejahtera buat pembaca blog sekalian...

Pada hari ini saya dikira bertuah kerana telah menjadi salah seorang peserta Persidangan Antarabangsa Memartabatkan Bahasa Melayu yang dianjurkan Di Universiti Pendidikan Sultan Idris. Persidangan ini diadakan dengan tujuan membentangkan kertas kerja yang memberi cadangan penambahbaikan terhadap pengajaran bahasa Melayu kepada mereka yang bergelar pelajar.

Barisan peserta yang memeriahkan majlis.


Para pembentang yang hadir bukan calang-calang orangnya dan merupakan mereka yang terpilih sebagai wakil negara mereka. Antara pembentang yang hadir adalah dari negara Indonesia , Singapura dan wakil dari Malaysia merupakan beberapa orang pensyarah dari Universiti Pendidikan Sultan Idris sendiri.

Pada pandangan saya, matlamat program seperti ini sangat baik namun tidak seratus peratus mencapai objektifnya. Hal ini kerana berlakunya kekangan masa dalam sesi pembentangan. Sesi pembentangan juga berjalan dengan hambar dan kurang menarik perhatian audiens yang mendengar. Hal ini terut dirasai oleh semua yang berada di dalam dewan SITC pada hari tersebut.

Lantaran pembentangan yang kurang menarik, pelajar memilih untuk melakukan kerja sendiri.

Namun apa yang saya kagumi, bahasa Kebangsaan iaitu bahasa Melayu melatari majlis ini. Apabila pembentang tersasul menggunakan perkataan bahasa Inggeris, secara spontan suara pelajar akan kedengaran memprotes secara tidak langsung. Hal ini menunjukkan sikap cakna pelajar bahasa Melayu yang peka terhadap penggunaan bahasa Melayu.

SEKIAN...